anniversary logo
2023.Jan.29
30.maj 2011.

Na Paliću i u Subotici je održan ovogodišnji sastanak redakcije časopisa Deturope. Na sastanku su prisustvovali Češki i Mađarski partneri. Na dvodnevnom dešavanju koji je protekao u dobrom raspoloženju je došlo do dogovora o daljem razvoju časopisa, što podrazumeva prvenstveno obnovu grafičkog dizajna.


3.jun 2011.

28.maja 2011.godine smo organizovali I.Vojvođansku Konferenciju Doktoranata. Na konferenciji je prisustvovalo oko 50 doktoranata koji svoje doktorske studije vrše u Srbiji i Mađarskoj. Na konferenciji je prisustvovala delegacija Državnog Saveza Doktoranata Mađarske, koju je predvodilo predsednik saveza. Pored njih su svojim učešćem počastvovali konferenciju predstavnici transkarpatijskih i slovačkih doktorantskih organizacija. Na susretu je došlo do sporazuma da će se obnoviti Udruženje Vojvođanskih mađarskih doktoranata i mladih istraživača.


27.jun 2011.

Bliži se kraju naš IPA srpsko-mađarski prekogranični program pod naslovom Innoaxis, završeni su operativni programi za završnu konferenciju koja će se održati 19.jula 2011.godine u Baji gde ćemo prezentirati krajnje rezultate. Opširnije informacije na: www.innoaxis.hu


25.jul 2011.

Održana je završna konferencija Innoaxis projekta u Baji 19.jula. Naš mađarski partner, RKK iz Kečkemeta je organizovao izvanrednu konferenciju, gde je uspešno prikazan za široku javnost i za struku pripremljen ekonomski i humano operativni program. Opširnije na www.innoaxis.hu


6.septembar 2011.

Društvo za Regionalne Nauke nastavlja sa menadžmentom mladih talenata. Ove godine su se 2 vojvođanske mlade ososbe upisale na Univerzitet u Pečulju na odsek Regionalne Politike i Ekonomske nakuke na PhD studije, koje vrše istraživački rad u okvirima Društva za Regionalne Nauke.


6.maj 2011.
28.maja 2011.godine će se održati prva Konferencija Studenata doktorskih studija. Cilj konferencije je da vojvođansko mađarski studenti doktorskih studija predstave teme svojih istraživanja, upoznaju međusobno radove i zajednički podrže naučnu obuku narednih generacija. Podršku za konferenciju daje Balassi Intézet.

5.maj 2011.
Ove godine je red na Društvu za Regionalne Nauke da ugosti godišnji urednički sastanak Deturope
internetnog časopisa. Sastanak će biti održan 26-27.maja 2011.godine u Subotici i na Paliću. Svoj
dolazak su već potvrdili kolege iz Kesthelja i Češke.

27.april 2011.
Objavljen je 5.broj našeg internetnog časopisa Deturope. Može se skinuti sa linka: http://
www2.zf.jcu.cz/public/projects/cejrdt/index.php Mala zakuska iz sadržaja: 5 godina Društva za
Regionalne Nauke, Analiza kvaliteta života u severno vojvođanskim naseljima, Teritorijalne razlike
u Evropskoj Uniji, Decentralizacija, dekonmcentracija, regionalizam u Srbiji, Razvojna strategija
zdravstva u opštini Kanjiža, Analiza situacije turističkih preduzetništva u određenoj odmarališnoj
destinaciji u Mađarskoj.

4.april 2011.

Članovi Društva za Regionalne Nauke Šandor Šomođi i Andraš Ricz su učestvovali na IV.Radionici Regionalnog Razvoja Karpatskog basena organizovanog od strane Cesci Prekogranične usluge Centralno Evropske inicijative u Antalovcima. U okviru radionice su prokazane mogućnosti mogućnosti koje krije seoski turizam na Šupljaku, odnosno vođeni su pregovori o mogućnostima regionalnog razvoja Karpatskog basena.


25.mart 2011.

Društvo za Regionalne Nauke je osvojilo podršku od Balassi Instituta iz Budimpešte za organizovanje konferencije za studente doktorskih studija. Cilj konferencije je sakupljanje studenata doktorskih studija iz Vojvodine i određivanje zajedničkih ciljeva. Konferencija će se održati u maju 2011.godine.


20. mart 2011.
Ove godine će se u Subotici održati uredničko zasedanje našeg Internet magazina. 26.i 27. maja ćemo ugostiti saradnike i osnivače magazina sa fakulteta iz Ceske Budejovuce i Veszprémi Egyetem Georgikon Kar iz Mađarske.

9. mart 2011.

Istraživači Društva za Regionalne Nauke su i ovog proleća dobili brojne pozive za konferencije.
U bliskoj budućnosti će prezentovati naše radove u Kaposvaru, Čikseredi ,Debrecinu i u
transkarpatiljskom Antalocu.


26. februar 2011.
Istraživači Društva za Regionalne Nauke su učestvovali na Balkanskoj konferenciji koju je organizovala MTA RKK i gde je naš predsednik Andraš Ricz održao otvarajuću diskusiju o prekograničnim razvojnim mogućnostima.

1. Februar 2011.
Dobro napreduje ostvarenje Innoaxis projekta, 26.januara 2011.godine je u Subotici održan drugi projektni susret na kome smo definisali rešenja za predstojeće zadatke.

20. januar 2011.
Objavljen je treći broj našeg internetnog časopisa Deturope. Može se pronaći na http://www2.zf.jcu.cz/public/projects/cejrdt/index.php sajtu. Već je u pripremi 4. broj koji će biti objavljen ovog proleća. I dalje očekujemo članke za časopis.

17. novembar 2010.

Organizovana je konferencija otvaranja Innoaxis projekta. O projektu možete detaljnije čitati na sajtu innoaxis.hu, a fotografije sa konferencije se mogu pogledati pod meni tačkom Dešavanja. Na konferenciji su učestvovali projektni partneri iz MTA RKK saradnici Alföldi Tudományos Intézet iz Kečkemeta, istraživači DRN, odnosno predstavnici lokalnih samouprava koji rade u projektnoj oblasti. Predstavljen je projekat odnosno neke istraživačke grupe su dale pregled o cilju svog istraživačkog rada. U trećem delu konferencije smo proslavili rođendan profesora Šomođija i jubilej Društva za Reg.Nauke. 


10.novembar 2010.

Objavljen je 3. Godišnjak DRN za 2009.godinu. Prezentacija knjige je 16.novembra 2010.na konferenciji otvaranja Innoaxis projekta. U godišnjaku mladi budući doktori publikuju svoje doktorske disertacije a pored toga je u knjizi dobilo mesto i sažetak Cess projekta kao i projekat dijaspore. Godišnjak  se može pročitati pod meni tačkom Naša Izdanja- Publikacije.


5.novembar 2010.

Društvo za Regionalne Nauke je pri dvostrukom jubileju:  samo društvo ove godine slavi peto godišnjicu postojanja a naš osnivač i pokretač našeg delovanja Profesor Šandor Šomođi 25.novembra slavi  75.rođendan. U 3. delu konferencije otvaranja Innoaxis projekta spremamo osvrt na ova dva događaja.  Mlada ekipa DRN je u čast Profesora pripremila knjigu u kojoj o njemu pišu one kolege, studenti i dobri prijatelji koji su poslednjih decenija sa njim radili. Počasno izdanje se može naći pod meni tačkom Naša izdanja-Publikacije.


13. oktobar 2010.
Andraš Ricz predsednik našeg Društva je osvojio drugu nagradu na konkursu Pálfi
István Régiófejlesztési Alapítvány és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-
európai Segítő Szolgálata által Határtalan Európa - határon átnyúló kapcsolatok, svojim
radom pod nazivom Uticaji prekograničnih programa na teritorijalni razvoj Vojvodine –
teritorijalne saradnje zasnovane na istim i dalje razvojne mogućnosti. Nagradu je uručio
gospodin Navracsics Tibor ministar uprave i pravosuđa u prisustvu gospodina Schmitt
Pála predsednika države Mađarske. Čestitamo.

27. oktobar 2010.

Izrađen je web sajt INNOAXIS projekta koji je dostupan sawww.innoaxis.hu, ili www.innoaxis.eu, adrese.